Εργαλείο εύρεσης ελαστικού Dealer Finder

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ


Τι να κάνετε αν κολλήσετε;

Αν κολλήσετε σε πάγο, χιόνι, λάσπη ή σε βρεγμένο γκαζόν, θα πρέπει να μετακινήσετε ελαφρά το όχημα μπρος-πίσω επανειλημμένα, αλλάζοντας το λεβιέ ταχυτήτων, στα αυτόματα οχήματα από τη θέση drive στη θέση όπισθεν, και στα χειροκίνητα οχήματα από τη θέση της όπισθεν στη δεύτερη ταχύτητα. Αυτό πρέπει να πραγματοποιείται με όσο το λιγότερο σπινάρισμα γίνεται. Η δύναμη που εξασκείται από ένα ελαστικό που σπινάρει γρήγορα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη, σκίζοντας κυριολεκτικά το ελαστικό σε κομμάτια. Ορισμένα οχήματα μπορούν να οδηγήσουν το ελαστικό σε τέτοιο σημείο φθοράς σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα.
 Χρήση του εφεδρικού ελαστικού

Πολλά πιο σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων πωλούνται με προσωρινό εφεδρικό ελαστικό. Συνήθως αυτά τα ελαστικά είναι μικρότερα από τα άλλα ελαστικά που φορά το αυτοκίνητό σας. Έχει σημασία να καταλάβετε ότι αυτά τα εφεδρικά εμπεριέχουν πολύ μεγαλύτερους περιορισμούς από ένα συμβατικό ελαστικό, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ταχύτητας και της συνιστώμενης απόστασης οδήγησης. Επίσης, ορισμένα εφεδρικά ελαστικά απαιτούν τη χρήση ειδικής μεταλλικής φιάλης για να τα φουσκώσετε. Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τη χρήση του εφεδρικού σας ελαστικού, διαβάζοντας το εγχειρίδιο της κατασκευάστριας εταιρείας του αυτοκινήτου σας και τη σήμανση στην παρειά του εφεδρικού ελαστικού. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά την πίεση του αέρα στο εφεδρικό σας ελαστικό.
 Υδρολίσθηση

Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια πρόσφυσης σε υγρές επιφάνειες, γνωστή ως υδρολίσθηση:

• Ταχύτητα του οχήματος. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, η πρόσφυση σε υγρή επιφάνεια μειώνεται σημαντικά.
• Βάθος νερού. Όσο πιο βαθύ είναι το νερό, τόσο πιο γρήγορα χάνεται η πρόσφυση, αν και, ακόμα και τα λεπτά στρώματα νερού μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της πρόσφυσης, ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες.
• Βάθος Πέλματος Ελαστικού. Καθώς φθείρεται το ελαστικό σας, η ικανότητά του να αντιστέκεται στην υδρολίσθηση μειώνεται.

Καθώς η υδρολίσθηση μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απώλεια της πρόσφυσης και του ελέγχου του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει πάντα να μειώνετε ταχύτητα, έχοντας υπόψη και την κίνηση στους δρόμους, στους οποίους βρίσκεστε.
 Οδήγηση στον πάγο και το χιόνι

Τα ελαστικά παντός καιρού είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης στο χιόνι, σε σύγκριση με αυτά που δεν είναι παντός καιρού. Για να μάθετε αν τα ελαστικά σας είναι παντός καιρού, θα βρείτε την αναγραφή των γραμμάτων «M+S» στην παρειά του ελαστικού κοντά στη στεφάνη. Αυτά τα γράμματα συμβολίζουν «Mud and Snow», δηλαδή λάσπη και χιόνι. Ακόμα και τα καλύτερα ελαστικά παντός καιρού δε θα σας παρέχουν αποδεκτά επίπεδα πρόσφυσης αν οδηγείτε υπερβολικά γρήγορα σε συνθήκες πάγου/χιονιού και αν δεν αφήσετε απόσταση φρεναρίσματος τουλάχιστον 12 φορές από αυτήν που θα αφήνατε συνήθως.
 Ασφαλής οδήγηση το χειμώνα

• Μειώστε την ταχύτητά σας. Ακόμα και οι καλές συνθήκες δρόμου μπορούν γρήγορα να αλλάξουν.
• Αυξήστε την απόσταση φρεναρίσματος - τουλάχιστον 12 φορές της απόστασης που θα αφήνατε σε στεγνές επιφάνειες. Ίσως να μην χρειαστείτε πάντοτε αυτή την απόσταση, αλλά όταν έρθει η ώρα που θα τη χρειαστείτε, θα αισθανθείτε ευγνωμοσύνη που προνοήσατε.
• Να ελέγχετε την κατάσταση των ελαστικών σας. Τα φθαρμένα ελαστικά παρέχουν λιγότερο κράτημα.